Αχινοσκυλόψαρο

2016-01-05 12:04

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ECHINORHINIDAE

Έχει επιστημονική ονομασία echinorhinus brucus.
Ένας προφανώς σπάνιος σε βαθιά νερά καρχαρίας, που καταγράφεται σποραδικά και συνήθως μεμονωμένα στις ευρέως διασκορπισμένες τοποθεσίες. Μπορεί να είναι παρόν στα μεγαλύτερα βάθη από αλιεύεται εμπορικά, αλλά αυτό είναι μόνο θεωρητικό. Φθάνει σε ένα μεγάλο μέγεθος και, αν και πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία ζωής του, είναι πιθανό να είναι ένα slow-growing, πρόσφατος-ωριμάζοντας είδος χαμηλής γενικής παραγωγικότητας.
Όταν γεννιούνται φτάνουν τα 30-90 εκατοστά, ωριμάζουν στα 160 εκατοστά, με μέγιστο μήκος τα 200 εκατοστά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες χρησιμοποιείται μόνο για το ιχθυάλευρο, αλλά και για το συκώτι του, για ορυκτέλαια
Το χρώμα του είναι σκοτεινό γκρι στην ράχη, πιο χλωμό στα πλευρά, με σκοτεινές κηλίδες σχεδόν σε όλο το σώμα και με μεταλλικές αντανακλάσεις στα ραχιαία πλευρά. Τα δόντια είναι κυρτά προς τις γωνίες των σαγονιών, που διαμορφώνουν μια τέμνουσα λεπίδα. Το ανώτερο σαγόνι περιέχει 20-26 δόντια ενώ το χαμηλότερο σαγόνι έχει 22-26 δόντια.
Πρωκτικό πτερύγιο απόν, με μία εγκοπή στο ουραίο πτερύγιο. Το σώμα του είναι μαλακό και πλαδαρό με έναν κυλινδρικό κορμό. Μουσούδα κοντή και καταθλιπτική με ενάρξεις βραγχίων  μεγάλες, ειδικά το πέμπτο. Υπάρχουν δύο εξίσου ταξινομημένα, ασπόνδυλα ραχιαία πτερύγια που βρίσκονται μακριά πίσω στο σώμα, ακριβώς μετά την έναρξη του πυελικού πτερυγίου. Δεν υπάρχει κανένα πρωκτικό πτερύγιο παρόν.
Ένας σπάνιος, μεγάλος, αργόστροφος, σε βαθιά νερά καρχαρίας που βρίσκεται σε βάθη από 10-900 μέτρα, που καμιά φορά τον συναντούμε και σε ρηχά νερά.
Τρέφεται με τους μικρότερους καρχαρίες, τα κοκκαλόψαρα, και τα καβούρια.
Δεν έχει καταγραφεί καμία επίθεση σε άνθρωπο. Δεν είναι τόσο συχνό στα Ελληνικά νερά, έχουν καταγραφεί ορισμένα άτομα στο Αιγαίο.

   

                                            Echinorhinus brucus


Δημήτρης Μανωλάς