EPIGONIDAE

2016-01-04 09:53

Στην οικογένεια αυτή, ανήκουν τρία ψάρια τα οποία βρίσκουμε στις Ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα, στο Αιγαίο.
Το ψάρι με επιστημονική ονομασία epigonus denticulatus, λέγεται και μεγαλομάτης. Είναι ψάρι βαθύβιο, εύρος βάθους 130-830 μέτρα, με μέγιστο μήκος σώματος τα 20 εκατοστά.
Η μεμβρανώδης άκρη του στα πάνω σύνορα της κάλυψης βραγχίων, αναπτύσσεται καλά. Ο ουραίος ποδίσκος επιμηκύνεται, ιδιαιτέρως.
Το χρώμα του, είναι καφέ προς το κίτρινο.
Τα ενήλικα βρίσκονται ως επί το πλείστον, στα κατώτατα σημεία του βυθού, ενώ τα νεαρά είναι πελάγια, βρίσκονται σε βάθη από 130-420 μέτρα.
Τρέφεται με μικρά ψάρια και πλαγκτονικά ασπόνδυλα.
Το ψάρι με επιστημονική ονομασία epigonus telescopus, λέγεται και ταυρομάτης. Είναι ψάρι βαθύβιο, εύρος βάθους τα 75-1200 μέτρα. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο σε μέγιστο μήκος σώματος, αφού φτάνει τα 75 εκατοστά.
Η μουσούδα του είναι αμβλύς, με μάτια μεγάλα. Στόμα μεγάλο, με το κάτω σαγόνι κάπως να προεξέχει από το πάνω σαγόνι.
Το χρώμα του είναι καφέ-ιώδες προς το μαύρο, με ιριδίζουσα πλευρική γραμμή.Θα το βρούμε στα μαλακά κατώτατα σημεία, οι νεαροί είναι πελάγιοι.
Είναι σαρκοφάγο ψάρι, τρέφεται με μικρά ψάρια και πλαγκτονικά ασπόνδυλα.

 

Εpigonus telescopus

Το τρίτο είδος, έχει επιστημονική ονομασία microichthys coccoi. Είναι ένα ψάρι πελαγικό, εύρος βάθους τα 540 μέτρα και πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα, αφού το μέγιστο μήκος του, είναι τα 3 εκατοστά.
Το κεφάλι του είναι μεγάλο, με το κάτω σαγόνι να προεξέχει.
Το χρώμα του είναι μπλε, με σκοτεινότερα τα πτερύγια. Είναι ένα ψάρι μη-εδαφικό