Γαϊδουρόψαρο
Η επιστημονική του ονομασία είναι gaidropsarus vulgaris. Λέγεται και αγουλιανός, γλιστρίνος. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο είναι φτιαγμένο από πολύ λεπτές ίνες, το δεύτερο, αντίθετα είναι μακρύ και καλύπτει τα δύο τρίτα του μήκους του ψαριού. Το πτερύγιο της ουράς είναι λίγο ψηλό και λίγο μικρότερο από το δεύτερο ραχιαίο. Το σαγόνι του έχει μουστάκια, όπως και κοντά στα ρουθούνια έχει άλλα δύο πολύ φανερά. Από αυτό το χαρακτηριστικό το γαϊδουρόψαρο παίρνει το όνομα του. Αυτό το ψάρι αναγνωρίζεται εύκολα και από το χρώμα του που είναι βαθύ πορτοκαλί με μαύρες κηλίδες στην ράχη. Το κεφάλι είναι κφέ και μερικές φορές μαύρο, τα πλευρά, πιο ανοιχτά από τη ράχη, έχουν άσπρες κηλίδες. Η κοιλιά είναι άσπρη και τείνει προς το ροζ.
Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά και το βάρος του το 1 κιλό.
Σε αντίθεση με τα άλλα ψάρια του είδους, βρίσκεται πιο συχνά σε νερό με σχετικά μικρό βάθος, από 10-120 μέτρα, σε μέρη με βράχια , φύκια, μικτά και καμία φορά με άμμο.
Τσιμπά με λαιμαργία σε αγκίστρι δολωμένο με γαρίδα, ψαράκι, κρέας από καραβίδα και για αυτό μπορεί να ψαρευτεί και μα καθετή.
Το κρέας του είναι πολύ νόστιμο, αλλά σύμφωνα με τη γνώμη μερικών, πολύ ευαίσθητο και δύσκολο να διατηρηθεί.
Gaidropsarus vulgaris
Δημήτρης Μανωλάς