Γαύρος

2016-01-05 12:22

Ονομάζεται και αντζούγια ή και χαψί, (engraulis encrasisholus). Είναι ένα ψάρι της οικογένειας των εγγραυλίδων, μεγάλης οικονομικής αξίας.
Το χρώμα του είναι πρασινογάλαζο στην ράχη και στα πλευρά, ενώ η κοιλιά λευκή προς το ασημί, γυαλιστερή.
Το σώμα στενόμακρο, το ρύγχος μακρύ, το πάνω σαγόνι του πιο μακρύ, εξέχει, το στόμα σκισμένο βαθιά ως πίσω από τα μάτια και λοξεύει προς τα κάτω, δόντια μικρά και μυτερά, κανονικά. Ένα πτερύγιο στην ράχη, το θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικρυστό με της ράχης, εδρικό τριγωνικό και διχαλωτή ουρά.
Έχει κρέας εξαίρετο και νόστιμο και καταναλώνεται φρέσκια ή κονσερβοποιημένη στην άρμη ή στο λάδι. Όπως τα άλλα κλυπεόμορφα, η αντζούγια ανέρχεται κατά κοπάδια στην επιφάνεια και πλησιάζει τις ακτές ( όπου γίνεται η αναπαραγωγή, τα αβγά του πλέουν στην επιφάνεια, με το πλαγκτόν) την άνοιξη – καλοκαίρι. Το χειμώνα μένει στο βυθό σε 100-200 μέτρα βάθος. Μεγάλα κοπάδια από γαύρους μπορούμε λοιπόν να συναντήσουμε, όχι μακριά από την ακτή, μέχρι τον Οκτώβριο.
Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και γόνο άλλων ψαριών.
Το εμπορικό ψάρεμα, γίνεται με τράτες, με γρι-γρι και με τη βοήθεια λαμπών.


 
                                                Engraulis encrasicholus


Δημήτρης Μανωλάς