Γλαυκοτρυγώνα

2016-01-21 10:05

ΓΛΑΥΚΟΤΡΥΓΩΝΑ

Έχει επιστημονική ονομασία pteroplatytrygon violacea, λέγεται και μούντριζα. Το γένος όνομα, Pteroplatytrygon, προέρχεται από την ελληνική λέξη «pteron» που σημαίνει φτερό, πτερύγιο, «platys» που σημαίνει επίπεδο, και «trygon» που σημαίνει τρυγώνα. Το violacea προέρχεται από το λατινικό «viola» που σημαίνει βιολέτα.
Παχύ ψάρι με στρογγυλευμένη μουσούδα και μάτια που δεν προεξέχουν. Ομοιόμορφο βιολετί χρώμα, σε όλο το μήκος του σώματος του. Δηλητηριώδης σπονδυλική στήλη στην ουρά, με μήκος διπλάσιο του συνολικού μήκους του σώματος της. Το μπροστινό περιθώριο του πυελικού πτερυγίου είναι ευθύ ενώ η εξωτερική γωνία στρογγυλεύεται ευρέως. Η ουρά έχει μια παχιά βάση, που εκλεπτύνει στην προέλευση της κομμένης οδοντωτά σπονδυλικής στήλης. Το πάνω σαγόνι έχει 34 δόντια (17-17) στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης και το κάτω σαγόνι έχει 38 (19-19). Το πάτωμα του στόματος έχει μια σειρά 10-12 σαρκωδών χειλών.
Είναι μια σχετικά μικρή ακτίνα που φθάνει σε ένα μέγιστο μέγεθος (80 εκατ.) πλάτους δίσκων και 63 ιντσών (160 εκατ.) συνολικού μήκους. Στην αιχμαλωσία, τα θηλυκά μπορούν να φθάσουν στα πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, που μετρούν μέχρι 39 (100 εκατ.) ίντσες πλάτους δίσκων και ζυγίζουν περίπου 110 λίβρες (50 κλ). Τα αρσενικά φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε 13-16 (35-40 εκατ.) ίντσες πλάτους. Κάθε αυγό είναι μάλλον μικρό, ζυγίζοντας 1-1.5 γραμμάρια και περίπου 0.4 ίντσες (1 εκατ.) στη διάμετρο ενώ στη γέννηση το έμβρυο ζυγίζει περίπου 100 φορές περισσότερο. Κατ' αρχάς, τα έμβρυα τρέφονται από τον σάκο λεκίθου. Μετά από μια περίοδο κύησης 2-4 μηνών, το θηλυκό γεννά 4-9 νεαρά.
Βρίσκεται στα ανοικτά, κατώτατα σημεία των νερών και σε βάθη γύρω στα 100 μ., έχει αναφερθεί όμως και στα βάθη των 780 ποδιών (238 μ).
 Τρέφεται με καλαμάρια, καρκινοειδή, δεκάποδα και ψάρια.

                       
                          

                                              Pteroplatytrygon violacea

 


Δημήτρης Μανωλάς