Γλώσσα

2016-01-21 10:06

H ΓΛΩΣΣΑ

Η επιστημονική της ονομασία είναι solea vulgaris.
Το σώμα της είναι πλατύ και ασύμμετρο και έχει σχέση με τον τρόπο που ζει. Το ρύγχος της σχηματίζει ένα σαρκώδη λοβό εμπρός από το στόμα της, που είναι πολύ μικρό, ενώ τα σαγόνια της έχουν πολλά μικρά και μυτερά δόντια.Οι μεγάλες γλώσσες που ζουν σε αμμολασπώδεις βυθούς κατά την ¶νοιξη πηγαίνουν σε βαθύτερα νερά από εκείνα που συνήθως κατοικούν, για να γεννήσουν τα αβγά τους. Οι νεογέννητες γλώσσες είναι ακριβώς σε σχήμα, χρώμα και συμπεριφορά όπως τα υπόλοιπα ψάρια, δηλαδή με μάτια αριστερά – δεξιά στο κεφάλι, ασημί απόχρωση κ.λ.π. Λίγο μετά την γέννηση τους εγκαταλείπουν τα βαθιά νερά, κινούνται προς τις ακτές, ενώ παράλληλα με την ανάπτυξη τους αρχίζει και η αλλοίωση της συμμετρικής τους κατασκευής. Το σώμα τους αρχίζει να γίνεται πιο πλατύ και να γυρίζει προς τα κάτω, όχι με την κοιλιά, αλλά με την αριστερή πλευρά. Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη πλευρά χάνει τον χρωματισμό της, γίνεται υπόλευκη, ενώ η επάνω πλευρά αποκτά απόχρωση καστανή, για να ταιριάζει με τον αμμώδη ή λασπώδη βυθό στον οποίο κατοικούν. Η μετάλλαξη της γλώσσας ολοκληρώνεται με το αριστερό μάτι να μετακινείται από την αριστερή πλευρά, που τώρα πια ακουμπά στον βυθό, προς τα επάνω, ώστε κάποια στιγμή φτάνει δίπλα από το δεξί και μένει εκεί, έτσι η δεξιά πλευρά αποκτά 2 μάτια.Το σώμα της γλώσσας καλύπτεται από μικρά και σκληρά λέπια. Η αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, σκεπάζεται από μικρές, πυκνές τρίχες.Είναι βραδυκίνητο ψάρι χωρίς νηκτική κύστη, για αυτό άλλωστε δεν μπορεί να ανέβει υψηλότερα από τον πυθμένα της θάλασσας.Συνήθως βρίσκεται κρυμμένη μέσα στην άμμο ή την λάσπη του βυθού με τα μάτια και την ουρά της μόνο να εξέχουν, ενώ προσαρμόζει το χρώμα της με αυτό του βυθού, για να καμουφλάρεται.Ζούνε σε βαθιά νερά, 80 μέτρα και πάνω, γεννούνε το χειμώνα, τα αβγά τους πλέουν στην επιφάνεια και αποτεκούν μέρος του πλαγκτόν.Τρέφεται με σκουλήκια και διάφορα κοχύλια.Η γλώσσα ψαρεύεται κυρίως με δίχτυ, αλλά μερικές φορές μπορεί να τσιμπήσει και στο πεταχτάρι. Την  ψαρεύουμε τον χειμώνα που το κρέας της είναι άπαχο και πολύ νόστιμο.Αποτελεί εκλεκτό μεζέ τηγανητή.


Δημήτρης Μανωλάς