GOBIESOCIDAE

2016-01-04 09:56

GOBIESOCIDAE

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν 4 ψαράκια, πολύ κοινά στις Ελληνικές θάλασσες, με επιστημονικές ονομασίες lepadogaster lepadogaster, lepadogaster candolii, bimaculata bimaculata diplecogaster και apletodon incognitus.



  Lepacogaster lepacogaster

Είναι ψάρια βενθικά, με μέγιστο μήκος σώματος, τα μεν δύο πρώτα μέχρι 7,5 εκατοστά, το δε τρίτο μέχρι 6 εκατοστά. Λέγονται και τζιτζίκια.
Το πρώτο είναι και το πιο κοινό στην διαπαλιρροιακή ζώνη μεταξύ των άλγων himanthalia και poseidonia. Εμφανίζεται σε δύσκολα νερά, ανάμεσα σε μικρές πέτρες.



 Bimaculata bimaculata diplecogaster

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το δεύτερο είδος. Αντιθέτως το τρίτο το βρίσκουμε σε πιο βαθιά νερά, 18-36 μέτρα. Κρύβεται στο κατώτατο σημείο με λάσπη. Αναπαράγεται τον Ιούνιο και γεννά τον Ιούλιο. Οι προνύμφες του είναι πελάγιες. Τρέφεται με βενθικούς οργανισμούς. Λέγεται και κολλητσίδα.
Και τα τρία είδη, ζουν στην αιχμαλωσία και στα ενυδρεία.  



Lepacogaster candolii

To τέταρτο είδος, είναι και αυτό ψάρι βενθικό, που το βρίσκουμε σε όλα τα Ελληνικά νερά και σε εύρος βάθους 2-19 μέτρα. Λέγεται και κολλητσίδα. Είναι πολύ μικρότερο από τα προηγούμενα, με μέγιστο μήκος τα 2,7 εκατοστά. Οι νεαροί 1-2 εκατοστά παρατηρούνται συχνά σε συνδυασμό με τους αχινούς, ενώ τα ενήλικα είναι κρυμμένα κάτω από πέτρες, κόκκινη ασβεστούχα άλγη και κενά κοχύλια μυδιών.
Με μία πιο προσεκτική μορφολογική-ταξινομική μελέτη, θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε το συγκεκριμένο είδος από τα άλλα 3. Σε αυτό κατά κύριο λόγο αιτία αποτελούν οι ενάρξεις των επικεφαλής πλευρικών αισθητηρίων καναλιών. Επίσης διαφορές στη σίτιση και σε μερικά θέματα βιολογίας των πληθυσμών, που μελετήθηκαν.
Ωοτοκεί στα τέλη της άνοιξης και το πρώϊμο καλοκαίρι. Τα αβγά κατατίθονται συνήθως στα κενα κοχύλια μυδιών, κάτω από τις πέτρες κ.λ.π. Ο γόνος φρουρείται αποκλειστικά από τα αρσενικά.




  Apletodon incognitus

Δημήτρης Μανωλάς