Γοφάρι

2016-01-21 10:08

ΤΟ ΓΟΦΑΡΙ

Η επιστημονική του ονομασία είναι temnodon saltator, λέγεται και λουφάρι, παρμένη από την ονομασία που είχε δώσει ο Αριστοτέλης, δηλαδή « Τεμνόδους ο ¶λτης».
Έχει σώμα μακρύ και σχετικά πλακουτσωτό, καλλυμένο από μετρίου μεγέθους κυκλοειδή λέπια. Το επάνω μέρος του κεφαλιού του είναι τοξοειδές, ενώ το κάτω σαγόνι του είναι μεγαλύτερο από το επάνω.
Είναι γρήγορο και αχόρταγο, άπληστο ψάρι που επιτίθεται και εξαφανίζει κοπάδια από μικρόψαρα. Τρέφεται με μαλακόστρκα, κεφαλόποδα και ψάρια. Διαθέτει ισχυρότατα και πολύ κοφτερά δόντια, ιδιαιτέρως στο μπροστινό τμήμα του στόματος του.
Έχει χρώμα ομοιόμορφο μολυβί με πράσινες ή ασημί αποχρώσεις.
Το μήκος του μπορεί να ξεπεράσει τους 80 πόντους, ενώ το βάρος του φτάνει έως και τα 7 κιλά.
Το γοφάρι ζει σχετικά κοντά στις ακτές, ενώ πολλές φορές συνηθίζει να προσεγγίζει τις εκβολές των ποταμών. Είναι ημερόβιο, πελαγικό κοπαδιάρικο και συχνά ψευδομεταναστευτικό ψάρι των περιοχών της υφαλοκρηπίδας, από 10-200 μέτρα.
Μερικές φορές πιάνεται με τράτες, ιδίως τον χειμώνα. ¶λλοτε πιάνεται και με κάθετα δίχτυα, συνήθως κυνηγώντας σαρδέλες και σκουμπριά, για τα οποία είναι λαίμαργο. Η εξαιρετική του λαιμαργία και το χαρακτηριστικό του σαν ψάρι κοπαδιού, το κάνουν πολύ ενδιαφέρον για αθλητικό ψάρεμα. Το πιο διασκεδαστικό ψάρεμα όμως είναι εκείνο που γίνεται με την συρτή με φτερά, στην επιφάνεια ή κυματιστό κουταλάκι στα μισά νερά.
Είναι πολύ νόστιμο φρέσκο και συνήθως τρώγεται πλακί.


                                                  
                                                   Temnodon saltator


Δημήτρης Μανωλάς