Βυθόμετρo

2016-02-13 07:56

Βυθόμετρo

2016-02-13 07:41

Η ιστορία της βυθομέτρησης είναι τόσο παλιά όσο και η ναυτιλία. Το πρώτο όργανο που υπήρχε για την βυθομέτρηση είναι η βυθομετρική ράβδος. Η βυθομετρική ράβδος συνέχισε να αποτελεί το μοναδικό όργανο για τη μέτρηση βαθών έως και τον 13ο αιώνα μ.Χ., αφού το πλοία δεν είχαν μεγάλα βυθίσματα και η χαρτογράφηση δεν έδινε λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα του βυθού.

Με την εξέλιξη της χαρτογράφησης εξελίχτηκαν και τα εργαλεία μέτρησης του βάθους της θάλασσας. Έτσι γεννήθηκε το «σκαντάλιο» ή «σκαντάγιο».
Το σκαντάλιο αποτελείται από ένα πυραμιδοειδές βαρίδι που ζυγίζει, ανάλογα με το βάθος που μετράται αλλά και την ταχύτητα του πλοίου, από 4 ως και 12 κιλά. Η βάση του βαριδιού είναι κοίλη, ώστε να γεμίζεται με λίπος ή κατράμι για να φέρνει στην επιφάνεια δείγμα από το βυθό. Η ποιότητα του βυθού ήταν στην εποχή της χρήσης του οργάνου αυτού ενδεικτική του τόπου, ενώ σήμερα είναι επίσης σημαντική για την ασφαλή αγκυροβολία.  Η χρήση του σκαντάλιου από κινούμενο πλοίο απαιτούσε ιδιαίτερη δεξιότητα, αφού ο χειριστής έπρεπε να ρίξει το βαρίδι αρκετά πλώρα από εκεί που στεκόταν, για να προλάβει αυτό βυθιζόμενο να έρθει σε κατακόρυφη θέση , καθώς το πλοίο προχωρούσε και να αγγίξει το βυθό πριν ξεπεράσει την κάθετο από το χειριστή.
Τα βάθη μετριόνταν την εποχή εκείνη αλλά και μέχρι πολύ πρόσφατα σε οργιές και κάτω από τις δέκα οργιές σε οργιές και πόδια. Για τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται χάρτες παλαιοτέρων εκδόσεων είναι σημαντικό να διαβάζουμε τη μονάδα βαθών που χρησιμοποιεί ο χάρτης.
Τα σύγχρονα βυθόμετρα
Εφευρέτης του ηχοβολιστικού μηχανήματος είναι ο καθηγητής Dorsey . Το ηχοβολιστικό μηχάνημα, Echo Sounder, βασίζεται στην αρχή της ανάκλασης στο βυθό ενός υπερήχου που εκπέμπεται από τον πομπό του μηχανήματος και τη μέτρηση του χρόνου, που μεσολαβεί έως και την επιστροφή του σήματος αυτού στον δέκτη του μηχανήματος. Πομπός και δέκτης είναι ενσωματωμένοι σε μια συσκευή τον προβολέα (transducer) που βρίσκεται στον πυθμένα του σκάφους.  Οι ενδείξεις του σύγχρονου βυθομέτρου απεικονίζονται σε οθόνη υγρών κρυστάλλων. Ο βυθός και οι ανωμαλίες που παρουσιάζει, δίνουν μια γραμμή που αποτυπώνεται στο αντίστοιχο βάθος που καταγράφεται στην κλίμακα της οθόνης. Τα ηχοβολιστικά μηχανήματα έχουν ρυθμιστή που αυξομειώνει την ένταση της εκπομπής. Αν το σήμα είναι πολύ δυνατό και ο βυθός ανακλά έντονα το σήμα, θα λάβουμε δευτερεύουσες ενδείξεις βάθους εξαιτίας της πολλαπλής ανάκλασης.

Το βυθόμετρο στο ψάρεμα

 Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ψάρευαν και θα ψαρεύουν. Κάθε ένας που ψαρεύει είχε και θα έχει τα ίδια προβλήματα:  Α) Να βρει τα ψάρια. Β) Να τα κάνει να δαγκώσουν το δόλωμα. Γ) Να τα πιάσει.
Το βυθόμετρο δεν κάνει τα ψάρια να τσιμπήσουν, ούτε σας τα πιάνει,  αλλά σας λύνει το πρώτο κύριο πρόβλημα, σας τα βρίσκει.  Και αν θέλετε να έχετε περισσότερες επιτυχίες και να εξερευνήσετε  νέους καλούς τόπους τα βυθόμετρα μπορούν να το κάνουν με μεγάλη ακρίβεια.
Πως λειτουργεί
Η λέξη SONAR (Ηχοβολιστικό) είναι η συντόμευση των λέξεων   SOUND - NAVIGATION - RANGING. Η εφεύρεση και η ανάπτυξη του είχε σκοπό την ανακάλυψη των εχθρικών υποβρυχίων  κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Το ηχοβολιστικό (βυθόμετρο) αποτελείται από τα κάτωθι:
Α) Πομπό  Β) Αισθητήρα (transducer) Γ) Δέκτη  Δ) Οθόνη.
Με απλά λόγια, ο πομπός δημιουργεί ένα ηλεκτρικό παλμό, ο οποίος μετατρέπεται  σε ηχητικό σήμα από τον αισθητήρα (Transducer) και στέλνεται μέσα στο νερό. Όταν το ηχητικό σήμα συναντήσει κάποιο εμπόδιο, επιστρέφει στον αισθητήρα, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο ο δέκτης το ενισχύει και το στέλνει στην οθόνη. Η ταχύτητα του ήχου στο νερό είναι  1500 μέτρα το δευτερόλεπτο, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της εκπομπής και της λήψης του σήματος  μπορεί να μετρηθεί και έτσι καθορίζεται η απόσταση προς το αντικείμενο. Η λειτουργία αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε δευτερόλεπτο. Οι συχνότητες ήχου που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τα βυθόμετρα είναι:  200 χιλιόκυκλοι, 50 χιλιόκυκλοι. Τις συχνότητες αυτές δεν μπορεί να τις συλλάβει το ανθρώπινο αυτί αλλά ούτε και τα ψάρια. Όπως προαναφέραμε το βυθόμετρο στέλνει και λαμβάνει σήμα, κατόπιν εμφανίζει το σήμα στην οθόνη. Αυτό επειδή συμβαίνει πολλές φορές το δευτερόλεπτο, μια συνεχόμενη γραμμή εμφανίζεται κατά μήκος της οθόνης και σας δείχνει το σήμα του βυθού, επίσης επειδή ο ήχος επιστρέφει από κάθε αντικείμενο που υπάρχει μεταξύ της επιφάνειας και του βυθού εμφανίζει και αυτό στην οθόνη. Γνωρίζοντας την ταχύτητα του ήχου στο νερό και τον χρόνο που κάνει η επιστροφή του ήχου στον δέκτη η συσκευή μπορεί να μας δείχνει με μεγάλη ακρίβεια το βάθος του βυθού αλλά και κάθε ψαριού.

Απόδοση συστήματος
Τέσσερις (4) είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την τέλεια λειτουργία μιας συσκευής.
Α) Μεγάλη ισχύς του πομπού. Β) Αποτελεσματικός αισθητήρας. Γ) Ευαίσθητος δέκτης. Δ) Υψηλή ανάλυση οθόνης. Όλα τα συστήματα της συσκευής πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ των κάτω από όλες τις καιρικές  συνθήκες με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.  Η μεγάλη ισχύς του πομπού αυξάνει  τις πιθανότητες να έχουμε επιστροφές σημάτων  από πολύ βαθιά νερά ή από άσχημο βυθό  και να μας δίνει πολύ καλές πληροφορίες  για την σύσταση του βυθού και για τα ψάρια .   

Χαμηλά ισχύς – Μεγάλη ισχύς

Ο αισθητήρας δεν πρέπει μόνο να μπορεί να δεχθεί την μεγάλη ισχύ από τον πομπό,  αλλά να μπορεί να μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε ηχητική ενέργεια με πολύ μικρή απώλεια,  επίσης να μπορεί να ανιχνεύει και τα πιο αδύνατα επιστρεφόμενα σήματα από μεγάλα βάθη,  αλλά και από πολύ μικρά ψάρια. Ο δέκτης πρέπει να είναι ικανός να συναλλάσσεται με μεγάλη ποσότητα σημάτων. Να μειώνει τα πάρα πολύ δυνατά σήματα και να ενισχύει τα αδύνατα σήματα που λαμβάνει από τον αισθητήρα (transducer).  
Πρέπει επίσης να μπορεί να διαχωρίζει τα σήματα που είναι το ένα κοντά στο άλλο  και να τα εμφανίζει και να τα ξεχωρίζει στην οθόνη. Η οθόνη πρέπει να έχει υψηλή ανάλυση σε κάθετα σημεία (pixels) και πάρα πολύ καλή αντίθεση (βαθμός διαφοράς φωτεινού - σκούρου) ώστε τα στοιχεία που εμφανίζονται να είναι λεπτομερή,  κατανοητά και ξεκάθαρα με όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Συχνότητες
Μερικές συσκευές βυθομέτρων εργάζονται  στους 200 χιλιοκύκλους και άλλες στους 50 χιλιοκύκλους ή σε συνδυασμούς  200/50 χιλιοκύκλους. Υπάρχουν πλεονεκτήματα για την κάθε συχνότητα, αλλά για την καλύτερη παρατήρηση στην θάλασσα σε ρηχά νερά μέχρι 100 μέτρα είναι οι  200 χιλιόκυκλοι.

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες  και να έχουμε  βυθό χωρίς μεγάλες  παρεμβολές από ανεπιθύμητα παράσιτα.  Βλέπουμε επίσης καλύτερα τους ήχους των ψαριών στην οθόνη και μπορούμε να βλέπουμε  δύο ξεχωριστούς  ήχους ψαριών εάν αυτά ευρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο αντί μιας μάζας.

Οι 50 χιλιόκυκλοι είναι για καλύτερη παρατήρηση σε πιο βαθιά νερά, έναντι των 200 χιλιοκύκλων. Οι αισθητήρες (Transducer) των 200 χιλιοκύκλων έχουν μικρότερο άνοιγμα γωνίας  έναντι μεγαλυτέρου ανοίγματος γωνίας στους αισθητήρας των 50 χιλιοκύκλων. Γενικά οι διαφορές μεταξύ 200 χιλιοκύκλων και 50 χιλιοκύκλων είναι:

 
Αισθητήρες (Transducers)       
200 kHz    50 kHz       
Μικρότερα βάθη
Μικρότερο άνοιγμα γωνίας
Μεγαλύτερη παρατήρηση
Λιγότεροι ανεπιθύμητοι ήχοι    Μεγαλύτερα βάθη
Μεγαλύτερο άνοιγμα γωνίας 
Μικρότερη παρατήρηση
Περισσότεροι ανεπιθύμητοι ήχοι    
Ο αισθητήρας είναι «η αντένα» του βυθομέτρου. Μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια του πομπού σε υψηλή συχνότητα ήχου. Το ηχητικό σήμα από τον αισθητήρα, ταξιδεύει διαμέσου του νερού και επιστρέφει  σε αυτόν από κάθε αντικείμενο που θα συναντήσει μέσα στο νερό. Όταν το επιστρεφόμενο ηχητικό σήμα συναντήσει την επιφάνεια του αισθητήρα, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία στέλνεται στον δέκτη της συσκευής. Η συχνότητα λειτουργίας του αισθητήρα πρέπει να είναι ίδια με την συχνότητα  λειτουργίας της συσκευής.
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αισθητήρα 50 χιλιοκύκλων σε συσκευή που είναι σχεδιασμένη να δουλεύει στους 192 χιλιοκύκλους και το αντίθετο. Ο αισθητήρας πρέπει να είναι σχεδιασμένος ώστε να αντέχει στα ισχυρά σήματα του πομπού  και να μετατρέπει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε ηχητικά σήματα, αλλά και αρκετά ευαίσθητος ώστε να λαμβάνει και τα πιο αδύνατα σήματα και να απορρίπτει ηχητικά σήματα άλλων συχνοτήτων. Με λίγα λόγια, ο αισθητήρας πρέπει να είναι πολύ αποτελεσματικός. Τα στοιχεία του αισθητήρα είναι κατασκευασμένα από κρυστάλλους “zirconate ή barium titanate. Εφόσον επεξεργαστούν οι κρύσταλλοι και τοποθετηθούν οι καλωδιώσεις τοποθετείται το κέλυφος το οποίο μπορεί να είναι πλαστικό ή μπρούτζινο ανάλογα με το σκάφος και το σημείο που θα τοποθετηθεί ο αισθητήρας. Το μέγεθος των κρυστάλλων του αισθητήρα είναι ανάλογο με το άνοιγμα γωνίας εκπομπής ηχητικού σήματος του αισθητήρα. Όσο μεγαλύτερο το άνοιγμα γωνίας τόσο μικρότερο είναι το μέγεθος των κρυστάλλων. Όσο μικρότερο άνοιγμα γωνίας τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος των κρυστάλλων.

Παράδειγμα στους 200 χιλιοκύκλους: Εάν είχαμε κρύσταλλο με άνοιγμα γωνίας εκπομπής 20 μοίρες, η διάμετρος του κρυστάλλου θα ήταν 2,5 εκατοστά, εάν η γωνία εκπομπής ήταν 8 μοίρες τότε η διάμετρος του κρυστάλλου θα ήταν περίπου 5 εκατοστά. «Μεγάλη διάμετρος κρυστάλλου μικρή γωνία εκπομπής με συνέπεια μεγάλο σε διαστάσεις αισθητήρα, μικρή διάμετρος μεγάλη γωνία εκπομπής με συνέπεια μικρό σε μέγεθος αισθητήρα».

Τέσσερις είναι οι κύριοι τρόποι στήριξης των αισθητήρων.  

Α) Διαμέσου του κύτους «Ανοίγετε τρύπα στο σκάφος».  Β) Εσωτερικά «Το κολλάτε με εποξική κόλλα μέσα από το σκάφος και το ηχητικό σήμα διαπερνά τον πολυεστέρα του σκάφους». «Δεν διαπερνά: Αλουμίνιο, ξύλο, μέταλλο, πολυουρεθάνη κλπ». Γ) Βιδωτό στην πρύμνη του σκάφους. Δ) Φορητό
Γωνία εκπομπής αισθητήρα (Transducer)
Ο αισθητήρας συγκεντρώνει το ηχητικό σήμα σε μία δέσμη.Όταν κάποιος ηχητικός παλμός εκπέμπεται από τον αισθητήρα, αυτός καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή όσο βαθύτερα ταξιδεύει. Εάν προσέξετε το σχέδιο  θα ανακαλύψετε ότι δημιουργεί ένα κώνο. Το ηχητικό σήμα είναι ισχυρότερο κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του κώνου και σταδιακά αδυνατίζει καθώς απομακρύνεται από την κεντρική γραμμή.
 


20 μοίρες άνοιγμα κώνου - 6 μοίρες άνοιγμα κώνου

Προτιμήστε βυθόμετρα που  σας προσφέρουν αισθητήρες (transducers) με μεγάλο άνοιγμα 20 μοιρών ή μικρό άνοιγμα 6 μοιρών στην υψηλή συχνότητα των 200 χιλιοκύκλων. Οι αισθητήρες με μεγάλο άνοιγμα (20 μοίρες) θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο του βυθού αλλά σε μικρά βάθη, διότι στα μεγάλα βάθη ανοίγει ο κώνος και μειώνεται η δύναμης του επιστρεφόμενου σήματος. <<Τους Αισθητήρες με μεγάλο άνοιγμα θα τους χρησιμοποιήσετε στα ρηχά νερά για μεγάλη παρατήρηση>>. Οι αισθητήρες με μικρό άνοιγμα γωνίας εκπομπής δεν θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες, αλλά θα σας δώσουν μεγαλύτερο βάθος. <<Τους αισθητήρας με μικρό άνοιγμα γωνίας θα τους χρησιμοποιήσετε για πιο μεγάλα βάθη αλλά με λιγότερη παρατήρηση>>. Στην χαμηλή συχνότητα των 50 χιλιοκύκλων . <<Μικρότερο άνοιγμα μεγαλύτερα βάθη αλλά λιγότερη παρατήρηση>>. <<Μεγαλύτερο άνοιγμα μικρότερα βάθη αλλά με μεγαλύτερη παρατήρηση>>.
Συνθήκες Νερού και βυθού
Ο τύπος του νερού που χρησιμοποιείτε το βυθόμετρο επηρεάζει την λειτουργία του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν πολύ πιο εύκολα στα καθαρά και πολύ μικρής περιεκτικότητας ή καθόλου σε αλάτι νερό, όπως είναι τα νερά των λιμνών. Στην θάλασσα τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μετά εμποδίων. Υπάρχει πολύ μεγάλη απορρόφηση των ηχητικών σημάτων, όπως και μεγάλες αντανακλάσεις από τα διάφορα θαλάσσια υπόγεια ή επιφάνειας ρεύματα, από τα διάφορα ανεπιθύμητα αντικείμενα και από τους μικροοργανισμούς που αιωρούνται μέσα στο θαλασσινό νερό. Αέρας και κύματα δημιουργούν φυσαλίδες νερού κοντά στην επιφάνεια και σκορπούν το ηχητικό σήμα. Το αλάτι, το πλαγκτόν και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί σκορπούν και εμποδίζουν το ηχητικό σήμα. Τα νερά των λιμνών μπορεί να έχουν φυσαλίδες, ρεύματα και μικροοργανισμούς, αλλά δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το ηχητικό σήμα όσο επηρεάζει το θαλασσινό νερό. Ο βούρκος, η λάσπη, η άμμος και τα φύκια του βυθού απορροφούν και σκορπίζουν το ηχητικό σήμα με αποτέλεσμα το επιστρεφόμενο σήμα να είναι ασθενικό. Οι πλάκες, τα βράχια, τα κοράλλια και τα διάφορα σκληρά αντικείμενα αντανακλούν καλύτερα το ηχητικό σήμα. Μπορείτε να δείτε καλύτερα την διαφορά στην οθόνη του βυθομέτρου σας. Ένας λασπώδης βυθός σας δίνει μια λεπτή γραμμή κατά μήκος της οθόνης. Ένας σκληρός βυθός σας δίνει μια φαρδιά γραμμή κατά μήκος της οθόνης. Υπάρχουν διάφορα απλά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως λειτουργεί το ηχητικό σήμα.

 
             
Μαλακός βυθός    Σκληρός βυθός    

Σύσταση βυθού
Όπως βλέπετε στο παράδειγμα της εικόνας, κάτω από την ψηλή μαύρη γραμμή του βυθού εμφανίζεται μια γκρίζα φαρδιά γραμμή (Gray line)® η οποία σας δείχνει την σύσταση του εδάφους. Η γκρίζα γραμμή σας βοηθά στο να ξεχωρίζετε τους δυνατούς από τους αδύνατους ήχους. Γκριζάρει όλους τους δυνατούς στόχους, ενώ μαυρίζει όλους τους αδύνατους.

Παράδειγμα: Στα ασπρόμαυρα βυθόμετρα
Ένας λασπώδης βυθός σας δίνει αδύνατη επιστροφή ήχου οπότε και η γκρίζα γραμμή είτε είναι πολύ στενή ή εξαφανίζεται και στην θέση της εισχωρεί το μαύρο χρώμα. Ένας αμμώδης βυθός σας δίνει πιο ισχυρή επιστροφή ήχου από ότι ένας λασπώδης βυθός οπότε η γκρίζα γραμμή είναι πιο φαρδιά. Ένας ομαλός πετρώδης βυθός σας δίνει ακόμη πιο ισχυρή επιστροφή ήχου οπότε έχετε φαρδύτερη γκρίζα γραμμή. Εάν η γραμμή του βυθού είναι πάρα πολύ λεπτή και μαύρη τότε ο βυθός είναι βούρκος. Ο βούρκος απορροφά το ηχητικό σήμα οπότε έχετε πάρα πολύ αδύνατη επιστροφή σήματος. Το ίδιο συμβαίνει εάν ο βυθός είναι σπαρμένος με ανώμαλες πέτρες. Το σήμα δεν επιστρέφει όλο προς τον αισθητήρα, αντανακλάτε προς άλλες κατευθύνσεις, οπότε βλέπετε πολύ λεπτή μαύρη διακεκομμένη γραμμή. Τα αντικείμενα που ευρίσκονται πάνω από τον βυθό (ψάρια, πέτρες πεσμένες, ναυάγια κλπ) εμφανίζονται πάνω από την μαύρη γραμμή του βυθού. Οι πέτρες έχουν χρώμα γκρι. Οι φυκιάδες έχουν χρώμα μαύρο. Εάν οι πέτρες είναι καλυμμένες με φύκια, τότε βλέπετε ένα γκρι όγκο περιτριγυρισμένο με μαύρο χρώμα.

 

 

 

Θερμοκρασία νερού :
Η θερμοκρασία του νερού έχει μεγάλη επίδραση στις δραστηριότητες των ψαριών. Τα ψάρια έχουν ψυχρό αίμα και το σώμα τους έχει πάντα την θερμοκρασία του νερού που τα περιβάλει. Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες το κρύο νερό επιβραδύνει τον μεταβολισμό τους, επίσης κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών χρειάζονται τέσσερις φορές περισσότερο φαγητό από ότι τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα περισσότερα ψάρια δεν αφήνουν τα αυγά τους για  πολλαπλασιασμό, εκτός και εάν η θερμοκρασία του νερού είναι στα επιτρεπτά τους όρια. Πολλά βυθόμετρα τοποθετούν  αισθητήρες  που ανακαλύπτουν της θερμοκρασίες  και έτσι αναγνωρίζετε τις επιθυμητές για πολλαπλασιασμό θερμοκρασίες νερού.

Παράδειγμα ορισμένα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από τα επιθυμητά τους όρια, ενώ άλλα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις διάφορες αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού. Πάντως κάθε είδος ψαριού έχει την θερμοκρασία που θα μπορεί να επιβιώσει.

Θερμοκλινές
Στην θάλασσα θα συναντήσετε στρώσεις ψυχρού και θερμού νερού. Το σημείο συνάντησης της στρώσης του θερμού νερού με την στρώση του ψυχρού νερού ονομάζεται θερμοκλινές. Το βάθος και το εύρος του θερμοκλινές μπορεί να αλλάζει ή με την εποχή ή την ημέρα ή την ώρα. Σε βαθιά νερά μπορείτε να συναντήσετε περισσότερες περιοχές με θερμοκλινές.  Οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη σημασία για το ψάρεμα. Τα μικρά ψάρια ευρίσκονται πιο ψηλά από το θερμοκλινές, ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιο χαμηλά ή και μέσα στο θερμοκλινές. Πολλές συσκευές  έχουν την ικανότητα να σας δείξουν το θερμοκλινές στην οθόνη τους.

 
Γιατί το ψάρι εμφανίζεται σαν καμπύλη;
 Αιτία είναι η σχέση του ψαριού και το άνοιγμα του κώνου του αισθητήρα καθώς το σκάφος περνά πάνω από το ψάρι. Μόλις η άκρη του ψαριού εμφανιστεί στην αρχή της γραμμής του κώνου αρχίζουν και ανάβουν τα pixels στην οθόνη, η απόσταση είναι μεγάλη. Καθώς το σκάφος περνά πάνω από το ψάρι η απόσταση μικραίνει το σήμα είναι ισχυρότερο και ανάβουν περισσότερα pixels, καθώς το ψάρι βγαίνει από τον κώνο η απόσταση μεγαλώνει και ανάβουν άλλα pixels βαθύτερα, όπως βλέπετε και στο παράδειγμα της ανωτέρω εικόνας. Εάν το ψάρι δεν διασχίζει όλο τον κώνο του σήματος, τότε βλέπετε κάθετες γραμμές. Εάν το ψάρι είναι σε μικρό βάθος επειδή η διάρκεια παραμονής του μέσα στον κώνο είναι πολύ μικρή δεν βλέπετε καμπύλη αλλά κάθετες γραμμές. Να θυμόσαστε ότι πρέπει να υπάρχει κίνηση μεταξύ σκάφους και ψαριού για να δείτε καμπύλη, επίσης η ταχύτητα του σκάφους πρέπει να είναι πολύ μικρή. Εάν αγκυροβολήσετε δεν θα βλέπετε καμπύλες αλλά οριζόντιες γραμμές.

Να λοιπόν γιατί το βυθόμετρο είναι πλέον ένα όργανο που δύσκολα δεν θα το συναντήσεις σε κάποιο σκάφος .


Διαβάστε περισσότερα: https://www.dream-team.gr/news/vythometr/